divendres, 20 de gener del 2012

Dia Internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust. Recordar per prevenir

Catalunya celebra la propera setmana el Dia Internacional  en record de les víctimes de l’Holocaust , amb un seguit d’actes primer el dimecres 25 al Palau de la Generalitat i a la Pl. de Sant Jaume, i el dijous 26 al Parlament de Catalunya. Aquesta diada s’escau l’aniversari de l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz-Birkenau, el 27 de gener de 1945 i el seu objectiu és recuperar la memòria històrica de la Shoah (el genocidi contra el poble jueu, que va comportar l’extermini de 6 milions de jueus), el Porrajmos (genocidi contra el poble gitano, amb més de 250.000 víctimes) i la persecució i assassinat de republicans catalans i espanyols deportats als camps nazis, opositors, homosexuals, malalts mentals, Testimonis de Jehovà, etc.


Una data per a no oblidar el que va representar l’holocaust, per a reivindicar la memòria de tants milions de persones que van patir l’horror nazi en forma de persecució, deportació, empresonament, tortures, humiliacions, i un llarg etc de actes de barbàrie i comportaments antisocials, però també per a denunciar la deriva de la societat actual, la pèrdua dels valors més elementals del respecte per les persones, la seva vida i la seva dignitat.

Des de l’Amical de Mauthausen i altres camps, que enguany celebra el cinquantè aniversari de la seva creació, en la clandestinitat, la memòria històrica es la gran eina, junt amb la educació i la sensibilització, per a la prevenció  de les actituds racistes, feixistes, xenòfobes i excloents, que des d’alguns mitjans i partits  intoxiquen l’opinió pública.

Cal saber i cal denunciar que proclames a l’estil de “primer els de casa” , la persecució dels estrangers i sense papers, els atacs a les minories, la desqualificació de la diferencia , ideològica o de pell o raça, acaben permeten i condicionant les falses creences de la superioritat d’una classe o una raça, la normalitat en el menysteniment de determinats col·lectius, l’establiment de falses jerarquies,  la imposició del pensament únic, i la consolidació de que la crisi econòmica i social es inevitable i només hi ha un camí per a resoldre-la.
Escampar la diferencia excloent, es donar ales al racisme i al feixisme, posar filats de ferro a la societat i arribar a justificar la construcció dels camps de concentració.

A Vilanova, a la Pl.de la Peixateria el monument a les víctimes dels camps nazis recorda tots els noms  de les persones del nostre municipi que van perdre la vida o la joventut lluitant per la democràcia i la llibertat, dels vilanovins i vilanovines, però també dels ciutadans i ciutadanes del món. En memòria seva, per respecte  a l’historia passada, però també al present i el futur,  no permetem que la nostra ciutat deixi de ser oberta i acollidora, i que la riquesa de la diversitat i la multiculturalitat ens ajudi a prevenir i a evitar nous holocausts.

El projecte que des de l’Amical, amb els INS i el Centre de Recursos Pedagògics, , l’institut d’Estudis Penedesencs, el Museu del Ferrocarril i altres entitats s’està impulsant, sota el títol de “La deportació als camps nazis i el ferrocarril. Republicans espanyols en els combois de la mort”, portarà la memòria i el record a les aules de secundària, amb l’estudi de la temàtica, la realització d’una exposició sobre el paper del ferrocarril en la deportació, i una visita dels alumnes al camp de Buchenwald.  Educació per a la prevenció, perquè mai més hi hagin camps de concentració.