divendres, 20 d’agost del 2021

CANVI CLIMATIC I SOSTENIBILITAT

 (enrigistrement pel programa de radio Cubelles , amb Ecol3VNG)

Molt bones

Fa uns dies vaig tenir l’ocasió de veure la darrera sessió, l’últim dia, de l’obra de teatre de moda d’aquest estiu a Catalunya.....”De que parlem quan no parlem de tota aquesta merda?”

Una comèdia , o millor una tragicomèdia sobre el canvi climàtic, que ens va fer riure força, però sobre tot que ens va fer, això espero, pensar ....pensar en tot el que està passant , en les causes i les conseqüències del tant anomenat canvi climàtic......Les notícies als mitjans  cada dia ens posen la pell de gallina o els pels de punta, com vulgueu, amb imatges que sembla impossible que deixin a algú indiferent . Incendis, inundacions, terratrèmols, sequeres, i un llarg etc.

I  fa també molts pocs dies les NNUU han publicat l’informe anual del panell d’experts sobre el canvi climàtic. I les conclusions no poden ser més esfereïdores .  Estem traspassant , sinó ho hem fet ja, el límit . El punt de no retorn. L’augment de l’escalfament global, de la temperatura mitjana del planeta, te unes conseqüències mortals per la humanitat.

Vaja, que estem malament, molt malament...fatal....

Però perquè ? quin es l’origen del problema ?

Resumidament . Dit clarament: el capitalisme!

Les polítiques capitalistes , neoliberals, que premien l’enriquiment de classes dominants, de minories i elits que acumulen  la major part de la riquesa del planeta. I que per fer-ho no tenen cap mania en destruir els recursos naturals, contaminar, explotar  persones i corrompre governs.

I on trobem l’esperança ?  en una altra paraula , també massa maltractada: la SOSTENIBILITAT.

us sembla una paraula nova?  Doncs no. Te ja molts anys , concretament de finals dels anys 80.....

Avui quasi tothom coneix a la sueca de moda? Si, aquesta noia, La Greta Thunberg, una activista mediambiental que amb la seva tenacitat i perseverança ha lograt crear , sobre tot entre els i les joves, una consciencia de que s’ha d’actuar ja per aturar el canvi climàtic...

Però abans de la Cimera de Rio de 1992, on es va definir l’agenda 21 , una altra persona nòrdica, en aquest cas  la ex-primera ministra noruega Gro Harlem Brundtland que va liderar el famós Informe Brundtland ,  un informe publicat al  1987 per les NNUU , que enfrontava i contrastava el desenvolupament econòmic amb la  sostenibilitat ambiental. Per primera vegada es posaven front  a front la economia, el creixement´, l’us de les matèries primeres,  vers la conservació, la protecció dels ecosistemes i de la vida al planeta.

Es a dir es va posar sobre la taula aquest concepte SOSTENIBILITAT.

Però sabem que és la sostenibilitat ?

En el mateix informe Brundtland, ja es diu que sostenibilitat vol dir que nosaltres podem utilitzar els recursos de la terra, del planeta, de manera que les properes generacions puguin disposar també dels mateixos recursos.

És a dir, que la recuperació dels recursos naturals, del planeta, es faci al mateix ritme que la seva utilització. Perquè ens entenguem, si tenim un bosc i tallem un arbre, dons al mateix temps en plantem un altre, de manera que sempre hi hagin els mateixos, i les properes generacions puguin seguir utilitzant aquest recurs.

Però sabem que això no passa, que l’ús i la destrucció dels recursos naturals va molt més ràpid que a seva reposició. I cada vegada , cada any, la data límit de l’equilibri, de capacitat de recuperació del planeta arriba més aviat. Hores d’ara ja hem sobrepassat aquesta fita del 2021. Si tots els països del mon tinguessin el mateix ritme de consum, es necessitaria quasi tres planetes per satisfer aquesta  inconscient tendència....

Que si, que estem molt malament.....

Però tornem a la Sostenibilitat. La sostenibilitat es un concepte una manera d’entendre i viure el mon i la vida que es basa en tres principis indissociables: la ECOLOGIA, la ECONOMIA i la EQUITAT. Es la famosa fórmula E3.

O sigui que no hi pot haver sostenibilitat sinó tenim cura del medi ambient, es a dir de la biodiversitat, dels ecosistemes, dels boscos, les plantes, els animals, l’aigua.....

Sinó som capaços de construir un sistema econòmic equilibrat, basat en el que ara en diem l’economia circular, o tot te un sentit i una mesura.

I sobre tot sinó som capaços de construir una societat justa. Basada en els drets humans i civils, en el repartiment equitatiu de la riquesa, en els drets de les minories, que aboleix la pobresa, que protegeix el bé comú, els serveis públics i enforteix la democràcia en el màxim exponent d’aquesta paraula.

Sostenibilitat, Objectius de desenvolupament sostenible, democràcia, comunitat, respecte.......aquest es el camí per a mitigar i adaptar nos al canvi climàtic.

Que us sembla si ens hi posem ja?

Apa , salut.